onsdag 19 oktober 2011

Som ni sett tidigare så såg det ut så här innan jag började med köket i gamla huset
Eftersom fyllningen mellan tapeten och timmerväggarna hade rasat ner mot panelen, och bildat en klump, som en stor mage längs ner på väggarna, så gick det inte att bevara tapeten, eller några tapetlager.
Dessutom så var det så många lager så om man skulle ha byggt på med masonit och nya tapeter ovanpå, så hade själva panelen hamnat längre in mot väggen än tapeten.
Så efter ett svårt beslut, så beslöt jag att riva ner alla tapetlagren, och ta bort den fyllning som var på väggen mellan stockarna och på väg att lossna, samt utstickande spikar osv....
Här ser man att jag nästan har rivit bort alla tapeter, masonit, samt säckväv. Det satt så hårt spikat, så jag blev tvungen att använda kofot, för att ta bort alla lager.
Säckväven var gamla säckar från den handelsbod som de handlade mat på den tiden, ca 6 mil bort.
I Råneå.På den tiden var vägen längre och endast med häst.
Här kan man se där jag avlägsnat alla lager. Man kan också följa alla gamla renoveringar
Först så hade de två olika lager limfärgsmålade väggar, sen kom alla olika lager av tapet och säckväg och masonit.
Visst är det härligt att få se hur man målade runt klockan, för på den tiden flyttade man inte en klocka i första taget, då kunde den sluta gå.
Troligen så stod klockan på en så kallad tröskel först och senare på golvet, om man ska tolka det här rätt.
Klockan tillhör numera en av mina systrar.Och den kom från vår förfaders hus till detta hus, som också är min släkts hus.
Men inte finns i min ägo.
Där var det gamla fönstret utbytt, och ett 50-60-tals fönster insatt. Det fönster som sitter där nu är en konstruktion av en gammal ruta och en ny karm. Karmen är något förenklad, men uttrycket blev bra.
Men där var inte gjort färdigt runt fönstret när jag började här, så jag har reglat runt och kompletterat, samt isolerat, och sätt dit foder i gammal stil för att efterlikna de som redan finns i huset, som original.
Så eftersom jag höll på med taket så höll jag också på med fönster och väggar.

Här har jag satt upp foder och den här bilden är då på första målningen av fönstret.
Det blev så snyggt.
Precis som det varit, jag tog modellen från de gamla fönstren och gjorde en sån där krumelur nedtill
på en uppånervänd foderbräda, samt att jag även gjorde fönsterposter, som jag hyvlade för hand och gjorde avrundade och mjuka i formen som på originalen.
Vet inte om det syns.

Ovan ser ni lös fyllning mellan väggarna som jag pillar bort i de här fallet papper, men annars så var det isolerat mest sågspån och lim, lite lindrev. Här stod också lucksängen som de hade där i huset, om ni vet vad en lucksäng är.Jag har bett om fotografering för dokumentation.när jag jobbade, en son kom dit och fotade mig.

 Det har varit smutsigt, dammigt och då har jag fått skura mellan varven för att det skulle gå att vara där.
Sen beställde jag enkoma masonitskivor för byggnadsvård, som är 8.4mm, tjocka, för att de inte ska kunna röra sig och buckla.
Fruktansvärt tunga, men skam den som ger sig.
Kolla in Tarzan här nedan, vilken tur att jag är stark, så jag slapp begära hjälp.
Testa att lyfta 8.4 mm tjocka skivor av masonit, så vet ni.
De är stora.Nedan sågar jag till dem, och hyvlar till dem, så det ska bli så lite ojämna skarvar som det bara går.
Sen har jag också salat ut på timmerväggarna , med olika tjocka salningar för att överhuvudtaget få en något så när rak vägg, så att den inte skulle gå i vågor.Dessutom så kan man ju inte spika och skruva mellan stockarna så jag blev tvungen att märka ut exakt var hålrummen fanns för att inte hamna fel.
Man kan säga att det är en massa jobb som ingen kommer att se, så att allt arbete syns liksom inte sen, och ingen förstår ,som inte har gjort detta., med gamla hus, det är liksom vägen dit som är intressant faktiskt, vägen till slutförandet av renoveringen.
Så här blev det ungefär
Sen så plastade jag ju in väggarna för att kunna tvätta ner färgen, som jag visat i tidigare inlägg.
Så fortsättning följer...............................................................Ja just det jag har lindrevat hörn och håligheter också.Ja som ni förstår så kan jag inte ta med allting som jag har gjort.
Men nu kanske ni får en liten susning
Om ni inte är uttråkade så får ni nog se mer sen.
Hoppas att ni alla är upptagna av livet och lever och mår bra.
Sköt om er vänner.
Ha en fin dag.
Kram Zara

15 kommentarer:

Marias Hörna - Njut av livet ♥ sa...

Vilket härligt inlägg. Tänk så mycket historia det sitter här i väggarna. Bara det är ju inspirerande. Kram Maria

Här är gudagott att vara ! sa...

Sitter här och är alldeles fascinerad av vad du har åstadkommit ! - Man ser bilder framför sej hur människor långt tillbaka har bott och verkat i detta hus. - Visst är det spännande att via lager av tapeter och och annat material, få en historia berättad för sej...
Du reparerar inte bara detta hus, utan räddar också dess själ !
- Blir oerhört inspirerad av dej, och kommer att använda flera av dom metoder och tips du visar i din renovering i vårat kommande projekt !
- Sen vill jag tacka dej Zara för dina underbara kommentarer som du skriver hos mej. Man förstår att du är en oerhört varm och empatisk person, som tar sej tid att verkligen se en människa.
Varma kramar ♥
Anneli

Monica sa...

Återigen Zara - du är ju otrolig! Vilket arbete! Och jag förstår att du ändå bara visar en bråkdel av allt du gör!
Sååå imponerad!

Och du, jag blev ju alldeles rörd, tänk att du hittade gamla jutesäckar från handelsboden i Råneå! Där måste ju min pappa ha handlat...

Ska någon bo i huset när du är klar med det? För med det enorma arbete du lägger ner, så kan det väl inte bara stå tomt?

Tack för att du ger mig en Norrlands-dos då och då!

Massor av kramar från mig till dig!
Monica

Vita små hjärtan sa...

Oj Zara vilket jobb! Det är så roligt att följa din renoveringsresa! Mycket slit och tålamod! Å så fint allt kommer att bli!
Kram Agnetha

Märta sa...

O vilket jobb du gör! Tänk om du bodde lite närmare här så du kunde hjälpa mig! Har en del saker som jag skulle vilja göra men ingen av oss hittar tiden för några större projekt. Fast vem vet rätt som det är kanske vi tar och sätter igång.
Kram! Märta

Lisbeth sa...

Jag vill jättegärna se vidare. Hur fungerar det med isolering? En annan sak jag är nyfiken på är tidsåtgången. Förstår att det är ett hästjobb men ungefär hur mycket tid har du lagt ner?
Härligt att få följa med på resan
Kram

maria sa...

Oj vad du jobbar... och vad duktig du är!!! Förstå om det är slitsamt, men jag gissar att det kännas härligt att vara så kreativ och företagsam!!!

Här är fullt upp... men idag företar jag mig sådant som kanske inte har högsta prioritet... medan annat, som borde göras, får vänta... kan vara så ibland! ;)

Ha det fint rara du och var rädd om dig!!!
Stor kram från mig!

maria sa...

...ja och tack snälla du för att du lämnar så goa kommentarer! Jag har sagt det förr och jag säger det igen, du gör mig glad!!!

Snäckskalsdalen. sa...

Kära nån så duktig du är och klockan där var kul. Vilket arbete, att du kan, att du orkar!
Väldigt imponerande, jag hoppas att en god människa flyttar in när det är klart!
Agneta kram

Cajsas Rum - Trottinglady sa...

Men Zara vad Du kämpar på! Du är helt otrolig, vilken nötare!
Ha det så gott!
Här hemma håller Roffe på med att förändra i köket. Nytt fönster, nytt kakel och bänkskivor men samma inredning. Undrar när jag ska be Er komma hit; Ni måste nog bara ringa och säga; Nu kommer vi!!!!
Kramen
Carin

Cajsas Faster sa...

Vilket jobb!

Trevlig helg, kram Marie

ullastigson sa...

men oj vad du jobbar på.
Så kul att få se lite hur du går tillväga.
Ha en bra vecka och ta dej en kopp kaffe emellanåt i slipdammet;)
Bless Ulla

jessikan sa...

Vad du sliter! Men det blir ju så bra. Jag älskar att läsa din blogg, läser sakta och tittar länge så jag får höra musiken riktigt länge. Ljuvligt.

Kram Jessika

Christina sa...

Fönstret är så snyggt. Måste säga att du är jätteduktig. Hoppas fortsättningen går bra./Christina

Hanna sa...

Om du vill får du gärna titta in på min lilla tävling hos mig.
Kram
Hanna