fredag 17 september 2010

En fågel i busken är bättre än en i järnspisen. Kattbusar och stugan.

Hej Alla goda.

En dag när jag kom  ner från vinden, gick jag in i ett rum där vi har en järnspis, då hörde jag ett konstigt ljud, men det låter som om det är en fågel i röret till järnspisen.
Nämen den är nog ute, jag kollade överallt, men för säkerhets skull öppnade jag den undre luckan, under ugnen, för jag vet att det finns en direkt förbindelse, till rökröret i fall de skulle vara en fågel där.
Sen gick jag ut, när jag kom in i hallen nästa gång hörde jag fågelkvitter inne, men oj var det verkligen en fågel inne i järnspisen.

Jo minsann den satt först i köksfönstret, och hade flugit genom hela huset dit, först hade den då förirrat sig i ett långt rökrör ända ner in genom de trånga utrymmena och till slut hittat ut genom luckan längst ner i järnspisen, stackar liten, den var alldeles rufsig och tufsig.
Jag öppnade fönstret, och dörren, fotade lite på håll, den var rädd, lyckades smyga på den, fånga den och släppte ut, den, har aldrig fångat en fågel, den var så mjuk och varm.
Den flög, och den flög först i en buske, sen vidare, till synes helt oskadd, men lite omtumlad, och spretig.
Hur i hela världen kom den in i röret, och ända ner till spisen?
Jag blev så glad när fågeln flög igen.

Tur då att vår nya små marodörer inte hade blivit utsläppta, ja då undrar ni vad då, för marodörer.
Man kan kalla dem sockersöta eller godingar, eller dögulliga också om man vill.
Kattungarna
Jo det blev två, inte meningen, först men livet levs som det vill ibland. Jag hade beslutat mig för en raskatt, för en enda gångs skull, men då hade bonden i byn massor av kattungar, och jag menar verkligen massor.
Han hade 15 stycken, när vi kom fanns det nio kvar.
Två blev tagna av en annan, och mina söner kunde inte motstå dem de tog en, men så kunde de inte lämna den lilla svarta, för hon hade varit sjuk.
Ena sonen ville inte släppa den. Båda vi föräldrar kunde inte säga nej.
Nu blev vi med två bondkatter, den ena liten ynklig typ, och konstiga fötter.
De här två hängde också som  ihop, de lekte, så de passade bra.
sen hade bonden tagit emot katter från höger och vänster, så en del raskatter var inblandade, den vänstra katten har visst någon ras i sig, kanske även den lilla.
Vi vet inte, men nu är de redan älskade och om pysslade.
Men vilka marodörer, jag hade glömt hur det är med kattungar.
Två stycken. Vi har all möda i välden för att de inte ska gå upp på bordet och köksbänkarna. Tusse skötte sig exemplariskt, men just bord och bänkar försöker vi lära dem att låta bli.
Gissa om den där lurviga är envis.
Först fick de vara uppe i ett rum några dar, för att vänja sig.
Då såg de ut så här.
Sen fick de äntligen gå ner för trappen.Då såg de ut så här.
 Vågar vi? Jo det gjorde de.
Här är han fortfarande försiktig.Men inte länge, den här kissen är helt galet vild nu.
Nästa gång de gick ner så var fröken blyg först.

Bara bus.
Hon den lilla, behöver lite extra omvårdnad, en försiktig liten lady.Han är helgalen.
Två otroliga charmtroll.
Men på natten då är det världens liv, de springer fram och tillbaka, hittills så har det bara slagit söder en lampa och två blomkrukor, hannen, den lurviga har nåt konstigt läte som jag aldrig hört förut.
Han nästan kvittrar, eller nåt, och när han blir arg så morrar han på ett konstigt vis.
Vi har inte låtit dem gå ut ännu, utan ska vänta två veckor, så de blir riktigt bekväma här, så de inte smiter tillbaka till bonden, så får vi hoppas att de stannar.
Jag förstår om ni tröttnar  på kattbilder nu, det vill på bli en hel del såna nu.
Som avslutning kan jag visa bilder från stugan.
Bordet och stolen har nästan vuxit över, men vi brukar inte klippa gräset där, det är en skogstomt.
samtidigt så tycker jag att det är charmigt med såna här bilder.
Så här såg det ut på kvällen, vi sov där, det händer inte ofta för vi har så nära hem.
Skräpet på golvet är inte skräp utan rosblad, som en person har strött ut som lånade stugan.
De fick ligga kvar, ett tag.
Så här såg det ut på morgonen, rätt färgglatt har jag målat där.Min dotter har skrapat på dörren tidigare, och jag tycker inte det stör, så det får vara kvar.
Morgonsolen silas genom de skrovliga antika rutorna, och bildar ett mönster, som jag gillar nästan bäst med stugan.Sånt här ser man inte i nya hus.Sen när det blåser i träden så rör mönstret på sig i en vacker ljusdans.

Plockade in luktärter när jag kom hem, vilken natt som helst fryser de nu.
Glöm inte att plocka in de sista blommorna.Många höstkramar, till er, nu faller löven i norr.
Zara

21 kommentarer:

heavenandearth sa...

Åh, du goa Zara!!

Som alltid så bjuder du på både spännande o härliga bilder!!

Den lilla fina fågeln! Vilken tur att du var inne o kunde hjälpa den ut! Det är en alldeles speciell värme inuti hjärtat man får när man hjälpt ett djur...

Kattungarna är ljuvliga!! Lyckliga dom som kommit att få ett hem hos er!!
Den lilla pojken har med stor säkerhet lite Norsk Skogskatt i sig!! Man kan se det på både färgen o tofsarna på öronen!! Så lite Raskatt e de allt!! Den lilla tjejjen e ju bara för näpen!! Lite ovanligt me mörka ränder!! Kul!

Det spelar ju egentligen inte så stor roll hur de ser ut för man älskar dom ju ändå, eller hur!!?

Härliga bilder från stugan! Gillar den med förnsterglittret!!

Jaa, nu e de höst!
Å de e sååå härligt!! Hösten e den starkes vår, sa alltid min pappa! Vad han nu menade me de, det e jag inte säker på.. ;-) Men jag gillar verkligen den årstiden!

Önskar dig en alldeles underbar helg tillsammans m familjen!
Stora Kramen!
Iréne

Lilla Rummet sa...

Vilket äventyr denna lilla fågel fick vara med om. Tur att du fick ut den till slut.
Så söta kattungarna är. Förstår att det är lite bus och lek med dessa. Vill väl vara ute på upptäcksfärder i huset.
Önskar dej en härlig helg.
Kram Britt

Snäckskalsdalen. sa...

Men, men, men vilka absolut ljuvliga kattungar......jag kan i alla fall inte få se för många bilder på kattungar, det är bland det ljuvligaste vi har på vår jord, tror jag bestämt......och jag kan se när dom tultar runt och busar.....vill ha, vill ha! Dom var så ovanligt fina i teckningen och har så söta ögon......

Ack, jag trodde väl att det var rosenblad på golvet, fast jag trodde du hade lagt dit dom. Rummet är ljuvligt med kristall över bordet och vilka fina bilder och färger det är i stugan!

Sådana där handgjorda glasrutor hade vi i sommarhuset och jag nästan ville ta dom med mig när vi flyttade, men det hade blivit så dragit då. Dom speglar ljuset på ett alldeles speciellt sätt och så älskar jag dom små bubblorna i glaset!

Det var många underbara bilder det! Jag tittar igen!

Jättekram Agneta

Viveka på Humlebacken sa...

Sååå söta kattungar!! Fler bilder!!!

Skogslyckan sa...

Ännu ett härligt inlägg från goa Zara. Man skulle skämtsamt kunna säga att det var en rörande historia om den lilla sotiga fågeln. Tur du fick ut den till slut... Underbara små nya invånare du skaffat. Jag har också två katter, och visst har de så olika personligheter redan från början. Önskar dig en lugn skön hösthelg!
Kram Pia

Anonym sa...

Men så intressant med gamla asylens historia och nuvarande! Gillar det inlägget. Och vilka gamla foton! Och kissarna är ju så söta, så söta!! Tänk, och redan individer fast de är så små. Och vilken härlig patina i huset!
Hulda

Monica sa...

Vilken solskenshistoria med fågeln i kaminen! Så'n tur att du hörde den!
Och kattungarna är ju helt bedårande! Jag förstår mycket väl, att ni inte kunde motstå dem! Sen sägs det ju vara så, att det är katten som väljer dig och inte tvärtom...
När vår dotter skaffade sin första katt, hade hon bestämt sig för att välja en svart-vit katt, men det var en grårandig, som kröp upp i hennes knä och somnade! Och den katten är snart 16 år nu! Så kan det gå...
Vilka fina bilder från er stuga! Det ser så där gammaldags, romantiskt ut!
Ha nu en riktigt mysig helg med era nya familjemedlemmar!
Stor kram, Monica

Katta sa...

Vilka otroligt söta små charmtroll ni fått lyckan att få inneboende hos er!! Underbara kattungar. Vad roligt att det blev två med så de har en kompis, men ni har förståss fullt upp ett tag. Jättefina porträtt på dem där, ser ju ut som proffsbilder. Vilken mysig stuga, tycker dörren är snygg så där. Och så tycker jag det är vackert med gräset som växer långt runt bordet och stolen, jag gillar det lite vildvuxna. Kram Katta

Vitt hus med svarta knutar sa...

Stackars lilla fågel som förvirrat sig in genom det långa röret. Tur att den inte var skadad utan kunde flyga iväg, kanske var den lite bländad av ljuset, vem vet hur länge han suttit där i mörkret. Å vad jag är glad att du hörde den.

Dina kattungar är ju för söta. Det ser ut som det skulle kunna vara lite skogskatt i den lurviga. Att få kattungar eller hundvalpar, det är som att ha små barn i huset. Man är rädd att de ska göra illa sig, mycket bus och stoj blir det och det är så lugnt när de sover.

Vad fint det är i er stuga. Så romantiskt med rosenbladen. Var det månne ett nyförälskat par som lånat stugan innan?

Ha en underbar helg!
Kram,
Regina

Fågel Blå sa...

Godmorgon!
Åh så söt den lilla fågeln var som hade letat sej in hos er, helt bedårande!
Dina kattungar är så fantastiskt söta så jag blir helt betagen, och vilka underbara bilder du har lyckats ta på dom små krabaterna!
Så fint du har i stugan, mysigt!!!!!
Hoppas du får en fin Helg!
Kram Kathrine

Mycket annat & lite betong sa...

Oj, så mycket fint!

Vilken tur att du kunde hjälpa den lilla fågeln ut. Och tur att inte världens sötaste kattungar fick tag i den. Vilka fina bilder på dem!

Och så stugan, så mysig kvällsbild. Och så den fina bilden på solen genom rutorna.

Det var mycket det!
Agneta

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Jag håller med någon här över som skrev, fler bilder. Dom var så söta dina nya kissar, nu är det full fart i stugan kan jag tänka. Bra att du lyckades få ut fågeln och att den flög iväg. Den fågeln hade tur! Fina foton från stugan, ser så mysigt ut där.
Varm kram
AnnaMaria

Inka sa...

Hej, Zara!

Men kan man tänka sig. Stackars lilla birdi. Ja, jag kallar fåglar för en birdi, flera birdisar. Jag älskar birdisar. Tur att den kom ut till slut.

Och vilka underbara katter ni fått. Den långhåriga ser ut som den har Norsk Skogkatt i sig. Det kan man se på örontofsarna. Du säger att den ena katten har ett konstigt läte. Katterna jamade inte från början utan det är något de lärt in för att vi människor ska kunna tolka deras behov.
Dina katter är hur som helst sjukt sööööta. Vi har också två stycken -Daisy och Douglas. De är till och med gifta...så tokigt. Vad bra att ni tog två, det är bra för då har de sällskap av varandra.

Dina inlägg är alltid intressanta Zara.

Kram på dig


Inka

kullervilla sa...

Men oj vad skönt att fåglen klara sig...
De sötaste små katter, blir helt varm i hjärtat. Förstår allt att båda fick följa med hem...
Dina bilder från stugan är helt ljuvliga, dörren, golvet,rosenblad,skuggorna. tack för du delar med dig...
kramiz//kullervilla

Vita små hjärtan sa...

Hej Zara!
Så härlig bildkavalkad på lite av varje! Du skriver som en författare! (du är alltså inte bara mästerfotograf)
Men kissarna var ju för söta! Då är det som du har fått bebisar på nytt nu! Passa och uppfostra...
Ha en fin kväll.
Kram Agnetha

heavenandearth sa...

Hej goa vän!

Är det problem me blogspot? Ditt inlägg kom ju ut den 17/9... Men alldeles nyss så visade sig samma inlägg som ett nytt inlägg på min blogglista, inlagt för 44 minuter sen!!! Komplett med kommentarer!! Konstigt!!
Det hände likadant med ditt förra inlägg oxå!! Och med Monica´s/från Rom... Helknas!!!

Hur ser det ut hos dig??

Hoppas allt e bra annars! Och att kissemissarna håller er igång!
Kram! Iréne

Soltorpsgarden sa...

Hej, åh så söta kissekatter, vill också ha en men jag tror min stora hund skulle vara lite ilsken.....skulle ha vant henne från början. Nästa hund om det blir någon så får vi skaffa en katt innan. Vilka härliga bilder! Stugan ser helt underbar ut, vackert! Ha en bra fortsättning på veckan! kram kram

Skogslyckan sa...

Hej igen Zara och tack för dina alltid lika fina långa kommentarer. Man blir så himla glad! Och du jag älskar alla min gamla "ovita" möbler, tycker det har blivit vithysteri, och tror många kommer att ångra sig..men då är det ju bara att måla om möblerna i en annan färg!
Ha en underbar solskensdag!
Kram Pia

Cajsas Rum - Trottinglady sa...

Hej Zara! Va´ mysigt med utflykten till stugan, förstår att det är trevligt där! Härliga katter! Naturligtvis måste ni ha katter på landet. Vilka sockerskorpor!
Själv vet jag inte var tiden tar vägen. Far mellan Boden och Luleå och upptagen hela tiden. Dessutom besvär med min ledvärk och då går jag ner mig lite i både kropp och själ som du kan förstå!
När det lugnar ner sig och jag mår bättre slår vi en pling till Er!
Kram
Carin

Cajsas Rum - Trottinglady sa...

Oj, glömde kommentera fågeln - vilken tur att du hittade den.
Mysigt! Just nu kom sidensvansarna till rönnen!!!!
Kram igen från mig

Birgitta sa...

Alla kattungar är så söta när de är små. Här de minsann inte så där gulliga. DE kommer in med möss, sorkar, fåglar och fladdermöss. Ibland är de levande. Men det ser så tråkigt ut på golvet efter deras måltider.
Ha det gott.
Kram Birgitta