torsdag 1 oktober 2009

Välkommen in och ta en titt i mitt renoveringsprojekt

Renoveringsprojektet som min vän äger som jag hjälper honom med.
Välkommen in så får ni se hur det ser ut i det rum som jag gjort klart. Jag har skrapat och målat taket, tagit bort 16 lager tapet, skrapat bort sågspån mellan stockarna, och tro det eller ej tagit ut ca 2000 pappspikar ut väggen, två lager med spännpapp och så en slags väv längst ner, underst, som har varit blåmålad som dekoration.
Jag hade bevarat om det gått, men ingen av tapeterna var i sånt skick så det gick inte.
Tagit bort korkmattan som var söndernött, linoljeskurat golvet.

När rummet var klart så plockade jag en lite bukett blommor till ägaren som jag satte in, kolla vilka helt ljuvliga fönster, bukliga av ålder har de runnit så när solen lyser in här är det bedårande vackra skuggor på golvet.
Här på bilden ovan, ser man andra sida av rummet, till höger ser man en glimt av köket
Halva rummet beslöt vi att måla stockarna vita, visst är de läckert handhuggna stockar, skrapade rena och spikrensade sen så har jag målat dem i tre lager av linoljefärg, och så har jag sparat en bild av en tapetrest som ett minne och en dekoration,sen ska jag också göra en pärm med tapeter genom åren som suttit där, jag har sparat så kan man blötlägga dem för att skilja dem åt, som en dokumentation. Man ser att det finns en igensatt dörr och där ska jag göra en spegel, jag håller på med spegelramen som jag skär ett mönster i som jag ritat själv, jag skär med snidjärn, det får ni se sen, jag är lite slö så det går lite trögt.
Och så har jag skickat efter en gardin från Gysinge byggnadsvård som är vävd i ett väveri i skottland som är vävd på exakt samma sätt som i slutet av 1800-talet, och så har jag sytt gardinen strukit och hängt upp den.
Jag tycker om när spetsmönstret syns så bra med de gamla stockarna i bakgrunden.
Ser ni den där lilla saken längst ner på sockeln, jag har täljt till den för hand och gjort en liten knopp, för där bakom är det nämligen ett skurhål, så förr när de skurade så öppnade de en plugg och så slog de ut vattnet över golvet skurade med såpa och så skyfflade de ut överflödigt vatten genom hålet, och en kvinna i vår by som är 91 år hon kan berätta om att hon skurat så.

Nedanför så visar jag köket, där rasade taket in så där har vi skottat ut pinnmo och spån som var på botten och sen har jag renoverat taket, det hade lossnat flisor och så la jag in nya bitar, som jag limmade, som jag skar en profil på, Det gjordes förra sommaren och i år har jag satt upp hela taket som ju var rätt så tunga stockar, men det gick bra, i år, och nu gör jag några plankor som saknas, som jag skär till.
Ja historien är lång, jag ska dit nu snart. Om ni är nyfiken så kolla i min min andra blogg, hur taket blev när de kom upp.
Här är en bild som visar historien först var väggarna omålade sen kritade med limfärg och dekorerade med prickar, sen var det tapet, och panelen till hälften som min morfar satte upp där.
Och sen har man då inte flyttat klockan när man målat så det är rätt så häftigt.
Och så avlutar jag med en bild från rummet som är klart, jag har också skrapat ner två fulla hinkar med gammalt puts från muren på den här spisen i det rum som är klart, och nu känner jag hur huset ropar på mig, oj,oj nu måste jag gå och jobba där.
Kram på er, fortsättning följer.

22 kommentarer:

Lotta-livets väv sa...

Men Zara! Du är då HELT OTROLIG! För dig skulle inte ett ord räcka, alla, och menar alla positiva ord som finns både i det svenska språket och på alla andra skulle behövas. Hur mycket kan och orkar du egentligen? Det som du gjort är bara så helt underbart vackert så man blir andäktig och stilla. Vilken underbar vän du är som gör allt detta....och så trevligt att få lära sig något nytt! Om skurhål och pluggar som behövs! Det visste jag inte att man gjorde så!
Många goa kramar till dig. Du har betydelse för mig! Dina kloka ord, ditt engagemang i världen och naturen imponerar på mig och ditt sätt att vara en vän.
/Lotta

Huset vid ån sa...

Hej Zara! Vilket jobb du har gjort....Du är ju makalös! Du måste vara en otroligt snäll o hjälpsam vän! Det måste kännas härligt för både dig o din vän att se det vackra resultatet...Älskar spetsgardinerna du satt upp såå vackra! Läckert till dom rustika väggarna också.....Du kan verkligen vara stolt! Kram på dig! Therese

Gitte sa...

Wow, vilket otroligt projekt! Jeeezes, jag bugar och bockar långt ner i tårna. Har ni tagit bilder på varianterna (tapeterna) som ni fann på vägen ner genom lagren?

Birgitta sa...

OJ vilket otroligt projekt du gett dej på. Du är ju en otrolig vän och det är verkligen roligt att lärt känna dej, iaf lite grann. Du är ju hur duktig som helst och klarar av allt. Skurhål vet jag vad det är. Vår hemslöjdskonsulent har berättat om det. Jag följer med spänning hur det kommer att bli när allt är klart. Tänk om de gamla väggarna kunde tala, vilken historia du skulle få höra då.
Skickar många go'a kramar till dej.
Birgitta

Gitte sa...

=)! Tack för din kommentar, kul att du kikade in! Har du något inlägg med bilderna på de olika variantern? Vore roligt att se!

Lilla Rummet sa...

Hej Zara! Vilket otroligt jobb du gjort, rena grovjobbaren. Det är så roligt att hålla på och renovera och se förändringarna som blir, man blir stolt när man klara av sådant själv. Tycker själv om att renovera. Helt otroligt med 16 lager tapeter, skulle vara häftigt att kunna spara en bit av de gamla mönstren.
Ha en mysig helg.
Kramiz Britt

Lotta-livets väv sa...

Hej Zara!
Vad roligt att du vill vara med på min utlottning! Två lotter finns avsatta för dig......och tusen, tusen tack för dina varma ord. Du vet, ibland behövs dom lite extra *ler*
kramar från ett frostigt Värmland

Lantliv sa...

Vilket projekt och vilken underbar vän du är...precis som jag/vi sa delar med dig av vad du kan....så fint
Men du ...skurhål...nu vet vi hur de kom på scenen med Pippi där hon sätter borstar på fötterna...skurar runt sitt golv...de var de gamla skurhålen som inspirerade....
Underbar gardin....kan se den fladdra i vinden ...så romantiskt..
Ha en härlig helg Zara,
kram Anne-Lee

ELIN´S SHABBY ROMANTIC sa...

WOW, vilket jobb du har gjort! WOW, vad du är duktig! Jisses vad fint det blev, du plockade fram ett helt nytt hem och grunden fick komma fram bakom alla dessa tapeter å annat. Tänk vad folk kan dölja så mycket fint!! Vilken tur din vän som har dig!! Vilka underbara gardintyger, helt underbart att få fram i samma stuk som över hundra år!

Jag lyfter på hatten!! Ha en superunderbar helg! Kramar Elin.

rosenskära sa...

Alltså jag vet inte vad det är men jag blir så otroligt berörd när jag läser, ser och lyssnar hos dig. Blir lite tårögd varje gång. Det känns som att du står för något så genuint, med en stor dos ödmjukhet som jag blir helt betagen av. Du har hantverkskunnande som inte många kan mäta sig med, livsinsikter och erfarenheter som förvånar.

Jag har precis börjat jobba igen, som jag skrev om. Jag har aldrig jobbat annat än heltid fram tills för tre år sen när jag drabbades av en utmattningsdepression. Den fick mig att omvärdera allt i livet. Numera struntar jag i pengar och titlar, så gott det nu går när man lever i dagens samhälle. Just nu räcker tiden inte till för bloggandet, måste få nya rutiner, men jag läser utan att lämna spåår och återkommer gärna med din utmaning lite längre fram.
Stor kram till dig du fantastiska kvinna!
Lena

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Dig skulle man ha som granne, du är så händig så det är inte sant! Du har då tänkt på allt, gardinerna var väldigt vackra. Klickförstorade bilden med proppen över skurhålet, fiffigt och sätta dit den. Om jag jobbade på tv eller en tidning skulle jag komma upp och skriva om dig. Nu gör jag ju inte det..
Ha en bra lördag
Stora Värmlandskramen
AnnaMaria

Märta sa...

Tänk om jag hade dig som granne inte bara som vän här ute i rymden. Vilket kunnande du har och vilken kraft. Jag skulle vara glad om jag hade lite mer av den varan. Känner just nu att jag bara drar på mig massor av stress, jobbet, hemmet m.m. jag ser bara det som måste göras o inte blir gjort.
Det var intressant att läsa om allt du skrev i din utmaning. Du besitter en så oehörd inre styrka.
Jag har nu fått ordning på datorn igen, så jag kan uppdatera mig lite oftare. Många kramar från mig i Småland! /Märta

Monica sa...

Oj, oj, oj, vilket arbete! Jag antar att det är din morfars gästgiveri, som du renoverar? Ska det bo någon där? Hur stort är det? Rummet, som är färdigt ser ju helt underbart ut!
Slö är nog det sista man kan kalla dig!!!
Kram från en regnig och blåsig sydkust!

Drömmen om Villa Grönskog sa...

Hallojsan.
Men vilket arbete du lägger ner,du är ju fantastiskt duktig.Och så vackert det blir.Måste kännas härligt att se det och få lite lön för all möda.
vad spännande du berättar.det där med skurkorken har jag aldrig hört talas om,måste fråga min farmor som fyller 101 i höst,om hon har haft det.
Må så gott
och ha en fortsatt trevlig helg.
ps.du får väl lite vila också:)
kram Anette

Cajsas Rum - Trottinglady sa...

Hej! Jag fattar inte hur du kan allt! Du är kunnig på det mesta! Helt otrolig! Det där med hålet i golvet har jag läst om och så berättar du om det, kul!
Ha en bra fortsättning på helgen!
Kram
Carin

SNOWWHITE-SUSSIE sa...

Gokväll Zara,
Jag blev rekommenderad av Elin min goa väninna som har bloggen elinsshabbyromantic.. å kika in här har läst utmaningen, renoveringen mm.. Måste bara säga sicken Underbar människa du verkar vara helt otrolig!! ja måste länka så ja kan följa din blogg.. trevlig söndagskväll kramen sussie

Vit som snö sa...

Men Zara, vilket otroligt jobb du lagt ner! Din vän måste skatta sej lycklig som har dej till vän!
Härligt med vackra stockväggar o jag tyckte om den skira gardinen!
Men vad skumt att du inte ser alla bilder hos mej! Jag ska maila bilden till dej så du får se den, fast den var inte märkvärdig, jag är ju inge vidare på att fota dessvärre. Dina bilder däremot är alltid så vackra.
Kramis Cilla

Huset vid ån sa...

Kikar in o önskar dig en bra start på nya veckan vännen! Hoppas att din helg varit givande....Många HöstKramar Therese

Birgitta sa...

Hej! Titta in till mej för du har något att hämta där.
Ha en fortsatt härlig vecka.
Kramar till gò´a Zara.
Birgitta

Huset vid ån sa...

Åh, Vad härligt o inspirerande det är att komma in till din blogg....Det är Magi på nåt sätt som inte går att beskrivas! jag skulle tro att det är musiken som gör att det är så häftigt! Lite som att gå på teater och vänta på att ridån ska gå upp! Hoppas att det gick bra med städningen o "röjningen" av kalaset! Det känns bra när man äntligen blir klar till slut.....Ha en riktigt bra dag! många Kramar Therese

Vita små hjärtan sa...

Hej!
Här har jag aldrig tittat in förut. Här var det charmigt och mysigt!!!
Ha en fin kväll / Agnetha

vivi sa...

Sara vet inte om du kommer ihåg mej en gammal gunnarsbyggare men du är ju bara för otrolig duktig...kanske vi syns i sommar skall hem till byn...kram vivi