torsdag 1 oktober 2009

Välkommen in och ta en titt i mitt renoveringsprojekt

Renoveringsprojektet som min vän äger som jag hjälper honom med.
Välkommen in så får ni se hur det ser ut i det rum som jag gjort klart. Jag har skrapat och målat taket, tagit bort 16 lager tapet, skrapat bort sågspån mellan stockarna, och tro det eller ej tagit ut ca 2000 pappspikar ut väggen, två lager med spännpapp och så en slags väv längst ner, underst, som har varit blåmålad som dekoration.
Jag hade bevarat om det gått, men ingen av tapeterna var i sånt skick så det gick inte.
Tagit bort korkmattan som var söndernött, linoljeskurat golvet.

När rummet var klart så plockade jag en lite bukett blommor till ägaren som jag satte in, kolla vilka helt ljuvliga fönster, bukliga av ålder har de runnit så när solen lyser in här är det bedårande vackra skuggor på golvet.
Här på bilden ovan, ser man andra sida av rummet, till höger ser man en glimt av köket
Halva rummet beslöt vi att måla stockarna vita, visst är de läckert handhuggna stockar, skrapade rena och spikrensade sen så har jag målat dem i tre lager av linoljefärg, och så har jag sparat en bild av en tapetrest som ett minne och en dekoration,sen ska jag också göra en pärm med tapeter genom åren som suttit där, jag har sparat så kan man blötlägga dem för att skilja dem åt, som en dokumentation. Man ser att det finns en igensatt dörr och där ska jag göra en spegel, jag håller på med spegelramen som jag skär ett mönster i som jag ritat själv, jag skär med snidjärn, det får ni se sen, jag är lite slö så det går lite trögt.
Och så har jag skickat efter en gardin från Gysinge byggnadsvård som är vävd i ett väveri i skottland som är vävd på exakt samma sätt som i slutet av 1800-talet, och så har jag sytt gardinen strukit och hängt upp den.
Jag tycker om när spetsmönstret syns så bra med de gamla stockarna i bakgrunden.
Ser ni den där lilla saken längst ner på sockeln, jag har täljt till den för hand och gjort en liten knopp, för där bakom är det nämligen ett skurhål, så förr när de skurade så öppnade de en plugg och så slog de ut vattnet över golvet skurade med såpa och så skyfflade de ut överflödigt vatten genom hålet, och en kvinna i vår by som är 91 år hon kan berätta om att hon skurat så.

Nedanför så visar jag köket, där rasade taket in så där har vi skottat ut pinnmo och spån som var på botten och sen har jag renoverat taket, det hade lossnat flisor och så la jag in nya bitar, som jag limmade, som jag skar en profil på, Det gjordes förra sommaren och i år har jag satt upp hela taket som ju var rätt så tunga stockar, men det gick bra, i år, och nu gör jag några plankor som saknas, som jag skär till.
Ja historien är lång, jag ska dit nu snart. Om ni är nyfiken så kolla i min min andra blogg, hur taket blev när de kom upp.
Här är en bild som visar historien först var väggarna omålade sen kritade med limfärg och dekorerade med prickar, sen var det tapet, och panelen till hälften som min morfar satte upp där.
Och sen har man då inte flyttat klockan när man målat så det är rätt så häftigt.
Och så avlutar jag med en bild från rummet som är klart, jag har också skrapat ner två fulla hinkar med gammalt puts från muren på den här spisen i det rum som är klart, och nu känner jag hur huset ropar på mig, oj,oj nu måste jag gå och jobba där.
Kram på er, fortsättning följer.
Skicka en kommentar