söndag 25 oktober 2009

Sommar, höst och vinter

Försommaren kom var varm och ljus. Klövern blommade på gräsmattan. Vi hade fullt upp, först vedhopen som skulle travas, man ser på bilden nedan att hopen blev så stor så man kunde inte se sjöutsikten på baksida av huset. Ca 30 kubik, ingen liten hop kan jag säga. Nu får ni som bor i Söder se viket arbete det är med veden för här är kallt, på vintern och det gäller att vara väl förberedd.

Men lite annat hann vi.
Gräset växte över all förväntan, som det aldrig någonsin vuxit förr, vi hade en rekordvarm sommar, maken njöt och jag flämtade.
Ser ni två figurer i gräset, här nedan.
Det var nämligen så här, att i flera dagar så hade min ena son och jag uppmärksammat ett konstigt ljud i trakten som vi aldrig hört förut, jag tyckte det liknade syrsor, som man hört på Tv, maken och en av sönerna gick in i det långa gräset för att ta reda på var ljudet kom i från. Till slut så upptäckte det en liten fågel som maken sa heter gräshoppsångare.
Aldrig någonsin har vi haft dem här, så det var en helt ny art för oss, och så gulligt ljud, maken tog en blid, man ser fågeln lite, när den sjunger.


Ja sen hann vi faktiskt fiska Regnbågsforell, kolla så vackra de är, och mumsgoda kan jag lova.

Och vi hann äta gott i båten och dricka kaffe. Jag sitter konstigt med nacken på bilden men det var en underbar dag.

Sen så blev den här enorma högen intravad i vedahuset till slut,ni som uppmärksammat att mitt hus är rött här, kan jag avslöja att vi målat huset i sommar inte då rött.

Sen kom hösten och höststormarna så överraskande, det tycktes mig som om sommaren bara tog slut över en natt, på tre dagar blev löven gula, och blåste av.
Sen kom vintern bara efter några dagar, helt oväntat,så fort kändes det som.
En bybo la en älgskalle mitt emot vår väg, han gjorde det på eget bevåg för att min man skulle kunna skjuta räven.(Vi har haft skabbrävar här och de lider så hemskt då ska man ta bort dem,till slut ser de inte ens nåt). Gissa om vi blev förvånade när, inte räven kom utan en ung Duvhök seglade ner, kråkorna förde att fasligt liv, men till slut när de lugnade sig så smög jag mig ut och nästan kröp fram, då fick jag den här bilden, men gissa om han såg mig, kolla ögat.
Sen seglade han iväg, och jag fick dåligt samvete som skrämde honom, han kom inte tillbaks.

Som ni förstår så bor vi liksom i vildmarken nästan, och nära polcirkeln.
Och nu kurar vi inne och eldar, ja inte eldar vi med den här lilla som huvuduppvärmning, den här är bara bonuseldning, och inte är den satt in färdigt heller, en gammal äkta Husqvarna från förr.
Vi har plockat isär den helt och monterat och pannkittat om den.
Det är inte klart men elda går, så nu går vi i ide som björnarna gör,ha,ha. Ja inte riktigt, men det känns som det.


Undras hur ni har det längst ner om ni behöver långkalsonger och täckbyxor, mössor och vantar och täckjackor,är det så eller klarar ni er utan långkalsonger och sånt.
SVERIGE ÄR LÅNGT ELLER HUR?
Många kramar till er, berätta lite hur ni har det, till en nyfiken norrbottning.

25 kommentarer:

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Hej Zara, när man läser dina inlägg känns det som man var där högt uppe i norr. Började frysa när jag läste på slutet. Här har vi just nu 6 grader varmt. Idag är det riktig höst, har inte ljusnat helt på hela dagen. Inga långkalsonger än, och vinterjackan är inte framme. Det var en redig vedhög, mycket jobb med allt det. Det var en fin bildkavalkad du visade, jag klickade på duvhöken. Och den ser dig, häftigt och få foto på den. Hade han velat hade han väl kommit tillbaka.
Ikväll ska vi se film och äta pizza, det är mysigt.
Ha det så gott nu och stor kram till dig vännen.
AnnaMaria

Monica sa...

Härliga bilder, som vanligt, du är såå duktig på att fota!
Här allra längst ner i söder har vi just bytt sommarjackan mot en höst-dito och satt undan sandalerna!
10° idag och litet disigt - skön höstkänsla! Det är, som sagt, ett avlångt land!
Så roligt att få se ditt hus. Vad är det för färg på det nu då?
Många kramar, Monica

Vita små hjärtan sa...

Hej Zara!
Det var som en liten årstids-saga!Så gulligt!!! Vilken ljuvlig bild först, med hinken!!! Du är nog en mästerfotograf tror jag!!!
Ha en skön vecka!
Kram Agnetha

Birgitta sa...

Hej goa vännen! Roligt att läsa om din sommar och höst. Vi har nog minst lika mycket ved som ni har. Här går det åt mycket ved. Jodå vinterjacka och vantar på, men inte långkalsingar än. Förra veckan var riktigt kall här. Nu har vi plusgrader, men gråkallt och regnigt. Riktigt innesittarväder. I morron blir en heldag i vävstugan tror jag. Har en hel del som ska vävas och snart kommer mer bilder. Roligt att du vill vara med i min tävling.
Ha det så gott och massor av kramar till goaste vännen.
Birgitta

becca sa...

Vilka fina kort, ni ser ut att ha det mysigt där på båten. Tänk att ni redan har vinter, här hos oss har det regnat nästan hela dagen, och det blåser kallt, och det känns inte som att vintern snart är här.

Ha en bra ny vecka, kram Rebecca.

Lantliv sa...

Småland-dagen idag har det varit en ca 5 grader varmt...mulet...småregn har snurrat runt...inte velat gått ut...usch väder hela helgen. Plockade in 5 kg äpplen...

Härligt att följa Era årstider...se vad Ni hittar på däruppe i Norr. Ter sig lite annorlunda...fiska regnbåge..bara det...snö och vinterkläder..duvhökar.Det som jag kände igen var veden...vår ligger staplad nu....skönt. Så trist att kapa,klyva,stapla....men gott nu då jag sitter framför brasans sken.

Ha en fin måndag Zara,
kram Anne-Lee

Huset vid ån sa...

Hej Zara! Ja, visst är Sverige långt....Tyvärr har jag bara kommit halvvägs upp i landet. Och inte sett så mycket av det vackra som finns däruppe...Därför är jag såå glad att jag har dig som visar så härliga bilder! Idag har vi haft en grå o mörk dag hela dan. men jag tycker det är mysigt när vi eldar i kakelugnarna o i vedspisen i köket. Det bli en sån där "ombonad" känsla...Då jag ofta tänker att jag tycker så mycket om vårt snart 100 åriga hus...Vilken mysig järnspis du visar! Jag förstår att den bjuder på go värme! Ha en fin vecka vännen! Många Höstiga Kramar Therese

Shabbycharm sa...

Hei zara. så fina bilder du visar ,spennande å fotografera fåglar.hadde två fåglar i min trädgård förra vintern som jag aldrig sett förut, kollade upp på internät, men hittade dom inte, spennande å se om de dyker opp i vinter,och då er kameraet klart;=)
ha en trevlig måndag.
klem bella

Anonym sa...

Hej Zara! Vilket härligt inlägg och fina bilder som vanligt, vilken härlig bild där på dig i båten med kaffekoppar och glas! JA här behöver vi långkalsoner och varma kläder! Jag bor i stockholmsområdet och det är kallt här med, rått. Vi eldar i vår kakelugn och i vedspisen men mest för att det är mysigt, det blir nästan för varmt, vi har nästan jämt 22 grader i köket och om man har lagat middag och tänder ljus är det ännu varmare. När vi åker uppåt till fjällstugan (Lofsdalen) så är det en annan kyla, inte så rått och fuktigt som det är här, tycer jag! Kram kram ja vilken vedhög ni hade där på tomten! Vivi

Gnistrande snö sa...

Hej Zara,

så lustigt att du precis var inne hos mig och kommenterade för jag skulle precis gå in till dig :-)

Var inne på din blogg i helgen för att visa min sambo det fantastiska arbetet du gjort med taket i huset som du renoverar. Han blev liksom jag djupt imponerad av ditt arbete.

Passade även på att läsa de senaste inläggen lite noggrannare och måste bara säga att jag tycker att du verkar vara en så himla mysig person. Om fler människor vore som du så skulle vår värld bli en bättre värld, det är jag helt övertygad om.
Sist men inte minst, bilderna av snöfallet är helt underbara, jag får snö-abstinens när jag ser dem :-)
Bilderna i det här inlägget och är också jättemysiga.

Ha en fin fortsättning på dagen!

Kram
Katarina

Gnistrande snö sa...

Hej igen,

ville bara tillägga att jag naturligtvis brukar försöka läsa alla inlägg noggrant men ofta kikar jag först bara snabbt in för att kika på bilderna i de senaste inläggen och sedan återkommer jag och läser mer noggrant när jag har tid :-)

Kram
Katarina

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Hej Zara-vännen. Nej då, jag är inte advokat, min pappa ville alltid att jag skulle bli det. Men icke, jag är tandsköterska i botten, med vidreutbildning för och ha egna patienter. Jag skrev saker som började på A som jag har lite känsla för. Och festkronan har jag gjort, det är jättelätt. Fåglarna har jag köpt på Ikea.
Jag mailar bilderna som inte syns, som vi gjorde sist.
Ha en bra kväll
Bamsekram
AnnaMaria

Birgitta sa...

Hej Zara! Roligt att du vill vara med i min tävling. Titta in till mej. Du har något att hämta där.
Ha det gott vännen min.
Kramisar Birgitta

Vit som snö sa...

Vilket mysigt inlägg om 4 tydliga årstider. Härlig dag i båten, jag gillar att ni dukat så fint o har RIKTIGA kaffekoppar med, så gulligt! Vilket jobb med all denna ved men nog värmer den gott nu förstår jag. Här är hurvigt också nu men det regnar o är + 4 grader. Riktigt grått o trist.
Mäktig bild på duvhöken! Jag klickade upp o såg honom rakt i ögat!
Ha det gott Zara! Kram Cilla

Cajsas Rum - Trottinglady sa...

Vet inte vem din bekant är som dansar. Ja, Thomas Deutgen brukar vara på radion och du såg honom kanske i lö på Dansbandskampen.
Jag gillar att dansa men inte nå´t tävlande. Vilket trevligt inlägg du gjort. Fint värre i båten! Vedkasen var också kul!
Ha det så bra ikväll. Jag ska se Livet i Fagervik.
Trevlig serie.
Carin

LjuvligtLantligt sa...

Vilka härliga bilder du har på din sida! Önskar att jag bodde så......

Håller tummarna för dig i min tävling, jag vinner aldrig ngt men hos Lilla provence gjorde jag så då finns det säkert chans för dig oxå!

Kram Kram Git

Gnistrande snö sa...

Hej igen,
tack för din goa kommentar!
Ha det fint!

Kram
Katarina

Lilla Rummet sa...

Hej Zara! Tack för denna underbara färd genom årstiderna, och vilka vackra bilder du tagit, jag bara njuter. Vilken vedhög...ni har kämpat på bra. En härlig båttur och fiskfångst med god fiskmiddag....finns det något godare än när man fiskar själv och sedan tillreder fisken?
Här är det regnväder och plusgrader, så vinterkläderna har inte riktigt kommit fram ännu, men jag har gått igenom vad som man behöver komplettera, dvs vantar, sockor, mössor odyl.
Ha en mysig kväll
Kramiz Britt

Lotta-livets väv sa...

Hej vännen!
Inga långkallingar här .....än!
Det var ett vackert och poetiskt inlägg idag...en tillbakablick och en påminnelse om att livet i naturen vaknar, lever, dör och vilar sig lite, för att sedan vakna på nytt igen. En tid i ide...hm, hm, kanske skulle vara värt ett försök????
Kramis
/Lotta

ELIN´S SHABBY ROMANTIC sa...

Hej fantastiska Zara!
Ja må då säga att dina bilder är helt underbara o med din berättelse så blir det helt perfekt! Jag fick mig ett gott skratt, hur du förklarade att sommaren försvann över en natt och helt plötsligt kom hösten och löven lossnade från träden, osså ser man det på bilden, så himla bra! Jag tyckte likadant, man hann inte känna övergången.Sen ser jag att du har redan fått vintern, helt galet vad fort det har gått!! Jag som har varit lite krasslig och kom ut häromdagen, fick dagens chock över att allt hade blivit gult och tänkte.. hur länge var jag borta egentligen?? För övrigt så har det varit regn och åter regn, att kylan går igenom kläderna men sen på dagarna har det varit upp till 8grader, så inga långkalsonger än men däremot har jag gärna benvärmare på mig, är en frusen person! Vad fantastiskt det måste ha varit att få uppleva en duvhök på så nära håll, dem är så vackra att se på! Den sortens fågel har varit en favorit att rita i mina tidigare teckningar. Vilken härlig bild att se när gräshoppsångaren sjöng i fullaste drag, jag har heller aldrig sett eller hört talas om att det fanns. Man är aldrig för gammal att lära sig något nytt! Herrejisses här ser jag att ni har legat i med ved o lagrat upp er ordentligt! Det doftar så härligt gott!!

Ha en underbar fortsättning på veckan! Många bästa kramar Elin.

Pysselpalatset sa...

Hej Zara, vilkia härliga bilder akompanjerade med en krönika om ditt ord.. Du skriver så härligt.. Känns som om man upplever saker och ting vid din sida... 1985 åkte några vänner och jag på långresa.. til Karosoanto... dvs den finska delen.. Det var mitt i sommaren och vi stannade vid varenda mjölkpall. Fiskade i midnattsolens, och blev också uppäten av mygg... Bastade i en gamal bastu, där det fötts en herrans massa ungar... alla förlösta var ingraverade i dörren... badade i svinkalla älven.
Det var i sanning en härlig tur...
Men någon gång vill jag se allt i vinterskrud också.
Många kramar och tack för din titt och rara ord på min sida. Kramar från Jeanette

becca sa...

Hej tjejen,
Jag har en utmaning till dig, men gör den bara om du vill och har tid.
Ha en bra dag, kram Rebecca.

Katta sa...

Det är härligt med de olika årstiderna ändå även om vintern kan vara lång och tuff. Stackars skabbrävarna fårstår verkligen att man måste korta deras lidande både för deras egen skull och för smittan. Tänk att duvhökar har vi i träden utanför vårt hus med fast vi bor riktigt centralt i S-holm vi har tom sett berguvar här.Kram i höstkylan från Katta

Huset vid ån sa...

Hej vännen! Tack för titten...Blir alltid lika glad när jag ser att du varit inne. alltid lika givande att läsa några rader från dig. Här har vi fortfarande sjukstauga men försöker att mysa o fika gott och göra det bästa av det....Idag har min mamma o syster varit här och vi har bara rått om varandra! Det är så härligt när dom kommer för dom känner sig som hemma hos oss eftersom vi har en sån varm o härlig relation till varandra. Hoppas att du har det bra och att ni inte har det allt för kallt där uppe...Vi får nog en kall o stjärnklar natt här. Må så gott! Många Kramar Therese

Lantliv sa...

Nu sitter jag här igen vid brasan...fryser inte. Har lätt för att frysa. Ligger snön kvar uppe hos Er månne?
Idag har det inte hänt så mycket..jobbat...åkt hem för att hämta sonen....han tillhör högriskbarn så han har fått vaccin idag...övriga familjen avstår. Inte lätta beslut men nu känns det som vi har tagit de besluten som känns rätt för oss.
Ha en fortsatt go och varm onsdag,
kram Anne-Lee