onsdag 27 maj 2009

Flera dagars väder, och olika aktiviteter.

Fredag var det vackert väder, vackra moln och sol och sunnanvind.
Lördag stora hagel. Denna solstol ser inte inbjudande ut.
På gräset blev det en vit sörja, men dock ett intressant väder, lite åska, vind, men varmt.
Så här runda och fina såg haglen ut.Visst är de fina.
Efter en åskknall så kom det floder av regn, visst är det coolt när regnet bara öser ner stora hinkar så att rännorna nästan rämnar.
Inomhus blommar pelagonior.
Måndagen så sken solen in genom fönstret, då fotade jag min håriga kompis, en ljuvlig skapelse. En pelargon som har långa hår. Jag gillar henne starkt.
Utomhus så har mina fjällvallmo börjat växa mycket.
De har så underbara , gulliga håriga knoppar.
Samma dag tog mannen hem vedkapen.
Kolla vilken hög med ved vi ska kapa, klyva och trava in, så här mycket ved eldar vi upp under en lång vinter. Mannen ser ut att gå och fundera på den stora högen.
Måndagen avslutar jag med att visa hur otroligt fort mina violer växer nu.
Tisdagen gick jag och min make på en kvällspromenad över berget. Vi skulle se om björnen varit där, på ett ställe där någon lagt ut fisk. Först började vi gå efter en stig, en rätt stark stigning, det syns inte här, men stigen är så vacker just här.
Sen när vi kommit upp på berget så anslöt vi oss ett kort tag till en liten skogsväg, man kan se de ljusgröna löven i kontrast med barrskogen och det är en ljuvlig syn, mina vänner.
Sen vek vi av mot skogen för att runda berget och gå igenom en nyckelbiotop som vi vet om.
Där blommade dessa små skönheter, en starkt hotad art i dag. Nornan, om du nån gång upptäcker denna skogsorkide så ska alla orter anmälas till länsstyrelsen, och därigenom till Eu.
Blomman är väldigt liten, sitter lågt mot marken och är helt underbar. Jag har fotat i svagt ljus och med ett högt asa tal och det blir bättre på dagen, om man fotar de små skönheterna.


I nyckelbiotopen står ett gammalt troll, nåja de tär en sälj och numer också en starkt hotad växt i de här dimensionerna
Alla såna här ska också bevaras. De bär på väldigt många viktiga arter, lavar osv,
Kan ni föreställa er förr i tiden då allting såg ut så här i skogen när ikullfallna jätteträd, knotiga träd, rotvältor, gnirkande träd som fallit mot varandra, stod där i skymningen och någon går där ensam på väg hem, ser dåligt i mörkret, hör ljuden, av trädens gnirk och kanske berguvens spöklika hoande, ser alla konstig förvridna saker, och längtar hem, då tror jag att det inte var så konstigt att de såg alla möjliga troll, vittror och skogsfrun.
I dag så finns nästan ingen sån skog kvar alls, man måste då gå till en nyckelbiotop eller ett reservat, så långt har människan skövlat.
Så alla reservastkogar är så viktiga här i Norr, vi har ju mest stadsägda skogar, och de har inte spart på naturen.
Vi försöker att gå i de små rester av gammal skog som finns och de resterna sätter igång fantasin, man kan känna hur det en gång måste ha varit att ströva fritt i sådana skogar.
Jag älska sån gammal skog. Den är såååååååååååå underbar.
På den gamla sälgen växer Lunglav, alla kända orter ska bevaras, denna art kan inte sprida sig utom i riktig gammal skog, och eftersom det är en brist i dag så håller den på att förvinna. Lunglaven är den knöliga, fladdriga , tunna bladen som ni serbilden

Det går en liten, liten bäck genom nyckelbiotopen, som får avsluta min promenad, där tog mitt minneskort slut, och mina fötter också, det var en lång tur, inga björnspår, men så otroligt mycket vackert
Sen gick vi hem och i dag regnar det som spön i backen här.
Och vi måst in till stan, så det blir inget foto i dag. Hoppas jag kunnat dela med mig lite av skogens forna dar och de rester som finns kvar.
Kram på er alla.
Zara

14 kommentarer:

Britt sa...

Hej Zara!
Ja, vädrets makter kan vara blandade. Under helgen hade vi också både regn, sol och hagel. Blev i alla fall fint på söndag då vi hade konfirmation.
Vilka underbara naturbilder du tagit. Jag bara njuter.
Ha en skön dag.
Kramiz Britt

Soltorp sa...

Åh så härliga bilder! Och vilken fin natur, det är verkligen vacker med svensk skog! Och speciellt gammal skog. Ja vädret har varit lustigt, idag onsdag har vi nästan storm men sol. Jag håller på och sorterar terrängen med kameror...vi får se vad det blir, hittade en gammal videokamera som man kan fota med så jag hinner dokumentera lite vad som händer på tomten mm....ha det gott! kram V

Trottinglady - Cajsas Rum sa...

Oh, så vackert. Jag längtar ut i skogen, men din skog slår ju alla rekord. Är du inte rädd för björnen för han finns säkert där?
De fridlysta växterna är ju helt fantastiska! Det är ju dessutom härligt nu innan myggen kommit.
Ja, gammelskogen måste ju också vara hur fin som helst och alla lavar. Har varit på kurs om mossor och lavar för många år sedan. Man blir som besatt.
Hälsningar och bloggkramen
Carin

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Hej. Här i Värmland har vi haft ung. samma väder. Nu blåser det kraftigt. Så mycket du kan om skog och mark, och lika fina foto som vanligt.
Ha det gott
Kram till dig
AnnaMaria

Birgitta sa...

Hej Zara!
Vad trevligt att få följa med dej på skogspromenad och lära sej en massa om lavar och orkedéer. Och vilka vackra bilder du tagit.
Lite tråkigt med hagel nu och vad det regnade hos dej. Det gör det här också nu. Jag hade tänkt skriva och lägga ut några foton men jag vet inte vad som är fel med kabeln från kameran till datorn. Får se om jag hittar någon fin bild i mitt arkiv och kan skriva lite om så länge.
Vilken häftig pelargon med långa hår du har. Den såg för mysig ut. Men de små små orkedéerna slår allt.
Nu hoppas jag du får en skön kväll och att regnet upphör.
Kramis Birgitta

Lantlig inspiration sa...

Hej!
Vilka fantastiskt vackra blomsterbilder. Den trolska skogen lika så!
Kul att jag hittade in hos dig :D

/Marie

Karlsebakken 37 sa...

Tack för hälsning! Det händer mycket hemma hos oss - vi renoverar huset och börjar väl så småningom närma oss slutet där. Om man någonsin kommer till slutet?! Dessutom har vi precis fått levererat vårt nya garage som vi ska färdigställa innan vår lilla bebis anländer i början av september. Massor att göra alltså! :) Ha en fin kväll, hälsningar
Caroline

rosenskära sa...

Åh Zara, vilket fantastiskt inlägg och vad du lär mig mycket om din natur långt uppe i norr! Bilderna är precis sådär trolska som jag vill tänka att det ser ut hos dig, nästan lite John Bauer-skog...

Jag har hört talas om nornorna. Tror att mamma berättade om dem någon av alla de gånger vi var uppe i Norrland när jag var liten. Pappa, som är jakt- och fiskegalen, tvingade med hela familjen till myggrike. Kul för honom, mindre kul för oss andra som var/är känsliga för myggen...

Har ni sett björn i närheten? Spännande! Och vedhögen - vilket jobb ni har framför er!

Kramar/Lena

Fia sa...

Vilken härlig natur ni har, härlig trolsk skog, härlig kuperat landskap!
Fia

Trottinglady - Cajsas Rum sa...

Det var en kurs via Friluftsfrämjandet på den tiden jag var aktiv där! Vi var i Riksgränsen. Hur intressant som helst.
Nu försöker jag komma ihåg en del när jag är ute i skogen.
Vad heter den "fjuniga" pelargonian?
Ha det!
Carin

Vit som snö sa...

Åhh vad jag gillar dina inlägg! Nu kändes det som om jag satt och läste en fängslande bok, du skriver och fotar såå vackert Zara. Kanske du ska göra något av det?! Du har kunskapen, ögat för foto och ordets gåva.
Tack o lov att björnen inte syntes till!
Kram Cilla

Vit som snö sa...

Jag gillar din ide´! Och tror att jag anar vilken rosa du tänker.
Just den här dottern är 10 år, mitt första barn. Hon är såå ljuvlig! En riktig konstnärssjäl. Tecknar fantastiska bilder och har verkligen sinne för det estetiska så det är lätt att lyssna på vad hon säger, det brukar bli rätt.
Hon har en bokstavsdiagnos, en unik liten tjej. Och jag har bestämt mej för att lyfta hennes starka sidor, hennes funktionshinder är egentligen en styrka tycker jag! Jag känner mej lyckligt lottad att ha fått henne!
Du har inte förslag på färgkod till din rosa tanke?!
Kram Cilla

Trottinglady - Cajsas Rum sa...

God morgon!
Jag ska verkligen försöka komma ihåg att be om ett skott till hösten.
Ha en bra dag!

Vit som snö sa...

Tack för dina råd!!! Vad du är go o snäll! Såhär är det nu, jag tänker mej egentligen stolen i det gråa fårskinn som jag bara ääälskar. Och frågan är, ska jag fixa till den efter dotterns tankar av textil eller efter hur jag tänker att den så småningom ska bli. Diskussion pågår.
Bokstavskombination är adhd, hyperaktivitet. Många ser det som jobbiga barn men så är det inte!Jag kan ju bara uttala mej om vårt fall.Jag tror att rätt använt är det handikappet en gåva hur konstigt det än låter. Det är så svårt att förklara men dom lever med vidöppna sinnen, tar in alla intryck samtidigt och om man låter deras fantasi användas på rätt sätt så har dom en konstnärlighet som är otrolig! Att låta hyperaktiviteten få utlopp i skapande är givande för både henne och alla omkring. Så är det, jag lyssnar mycket på henne, mitt lilla hjärta. Långt blev detta men jag ville förklara för dej.
Önskar dej en härlig helg!
Kram Cilla