fredag 24 september 2010

Mossa från frysen och en liten kattleksak

Förra året så frös jag mossa, i går så hittade jag mossan i frysen, det fungerade att frysa mossa, för att ha till sen, nu tänkte jag förstås inte vänta ett helt år.
Sen la jag bara ner mossan där på fatet, det blir som ingen planerad dekoration, utan, det bara hamnade där, med lite annat oplanerat.
Ett halsband jag gjort av söttvattenspärlor förut. Det blir så läckert med pärlor mot mossa.Alltså lite så där hafsig dekoration. Det finns ju förstås bättre mossa ute, det gäller att passa på innan kölden fryser allting till is.
Jag måste påminna mig själv om det.
Kattungarna är små, så jag vill inte släppa ut dem obevakat. Så i går så gick jag ser till sjön, sågade av en liten asp, som jag skruvade fast i en tjock plankbit, och sen i tröskeln i vardagsrummet.
Ett träd inne, ja varför inte,. Kattungarna var glada, de klättrade upp och ner hade jättekul.
Jag ska se om jag hittar ett grövre träd senare.
Efter att ha läst i kattforum(där folk för övrig blev jättearga på varandra) så har jag förstått att situationen för katter ser helt annorlunda ut i norr  och söder.
Ja kan då berätta att i Norrbotten så är vi så glesbebyggda och vi som bor på landet, har katterna fritt ute i naturen, och de brukar gå bra, flera i byn har katter som blir jättegamla.
Så har jag också förstått att om man vill släppa dem lösa i söder så blir folk arga och tycker att man är oansvarig, det ser säkert ut annorlunda med mycket trafik.Det förstod jag då jag ringde en uppfödare i Göteborgstrakten, för hon blev mycket arg när jag sa att katten skulle vara ute, i friheten, jag helt ovetande om den syn man hade där.Hon skulle då inte sälja nån katt till mig sa hon. Och jag fattade noll.
Katter ar ju en frihetsälskande varelse, det är känt, och jag har full förståelse för om man inte kan ha dem lösa, men då jag har möjligheten själv så vill jag ge dem ett liv som de älskar.
Så här ska de med tiden få gå lösa, men ännu är de för små, och vi får se till att de kan leka inne.
Tänkte lite spegla hur olika vi bor, med att berätta det, det kan nog vara svårt att förstå hur lite folk vi är här.
Önska alla er andra en underbar helg.
Så vill jag tacka för era kommentarer som värmer, och glädjer mig.
Tack snäll ni!!
Många kramar Zara

Ett tillägg till detta. Många har frågat vad tjärugadd är och nu ska ni få veta det. 
Här eldar vi med tjärugadd.Först så tar man en enormt gammal stubbe, från ett träd som växte för jättelänge sen. Man hugger bort en bit och den är svår att hugga lös.
Så här ser stubben ut.
Visst så är det otroligt att träet är så friskt inuti, och det beror just på att det innehåller jättemycket tjärämne.
Av dessa stubbar så tillverkade man trätjära förr i tiden, min farfarsfar hade så många tjärdalar att han fick namnet tjärukungen.
Stubben måste vara av tall, och det finns inte tjäruved i söder, bara på vissa ställen i landet, i huvudsak i norr.
Här hugger mannen den i bitar, jag kan också det men är lite klenare så han får göra det, han har ju växt upp i skogen i stort sett när han var barn, bott ute sen liten, sovit under bar himmel, huggit sin egen ved. Så han vet exakt var man sätter yxan för att den ska splitta upp, den är mycket tjurigare än vanlig ved, för det är liksom en del av den övre roten.
Det är helt otroligt vad den brinner om man får tag i rätt stubbe, den tar eld i regn och i snö och is, den doftar gott av kära, jag älskar tjärugadd, och brukar plocka med mig hem.
så nu vet ni vad jag menade med tjärugadd.
Kram Igen.

Skicka en kommentar