fredag 24 september 2010

Mossa från frysen och en liten kattleksak

Förra året så frös jag mossa, i går så hittade jag mossan i frysen, det fungerade att frysa mossa, för att ha till sen, nu tänkte jag förstås inte vänta ett helt år.
Sen la jag bara ner mossan där på fatet, det blir som ingen planerad dekoration, utan, det bara hamnade där, med lite annat oplanerat.
Ett halsband jag gjort av söttvattenspärlor förut. Det blir så läckert med pärlor mot mossa.Alltså lite så där hafsig dekoration. Det finns ju förstås bättre mossa ute, det gäller att passa på innan kölden fryser allting till is.
Jag måste påminna mig själv om det.
Kattungarna är små, så jag vill inte släppa ut dem obevakat. Så i går så gick jag ser till sjön, sågade av en liten asp, som jag skruvade fast i en tjock plankbit, och sen i tröskeln i vardagsrummet.
Ett träd inne, ja varför inte,. Kattungarna var glada, de klättrade upp och ner hade jättekul.
Jag ska se om jag hittar ett grövre träd senare.
Efter att ha läst i kattforum(där folk för övrig blev jättearga på varandra) så har jag förstått att situationen för katter ser helt annorlunda ut i norr  och söder.
Ja kan då berätta att i Norrbotten så är vi så glesbebyggda och vi som bor på landet, har katterna fritt ute i naturen, och de brukar gå bra, flera i byn har katter som blir jättegamla.
Så har jag också förstått att om man vill släppa dem lösa i söder så blir folk arga och tycker att man är oansvarig, det ser säkert ut annorlunda med mycket trafik.Det förstod jag då jag ringde en uppfödare i Göteborgstrakten, för hon blev mycket arg när jag sa att katten skulle vara ute, i friheten, jag helt ovetande om den syn man hade där.Hon skulle då inte sälja nån katt till mig sa hon. Och jag fattade noll.
Katter ar ju en frihetsälskande varelse, det är känt, och jag har full förståelse för om man inte kan ha dem lösa, men då jag har möjligheten själv så vill jag ge dem ett liv som de älskar.
Så här ska de med tiden få gå lösa, men ännu är de för små, och vi får se till att de kan leka inne.
Tänkte lite spegla hur olika vi bor, med att berätta det, det kan nog vara svårt att förstå hur lite folk vi är här.
Önska alla er andra en underbar helg.
Så vill jag tacka för era kommentarer som värmer, och glädjer mig.
Tack snäll ni!!
Många kramar Zara

Ett tillägg till detta. Många har frågat vad tjärugadd är och nu ska ni få veta det. 
Här eldar vi med tjärugadd.Först så tar man en enormt gammal stubbe, från ett träd som växte för jättelänge sen. Man hugger bort en bit och den är svår att hugga lös.
Så här ser stubben ut.
Visst så är det otroligt att träet är så friskt inuti, och det beror just på att det innehåller jättemycket tjärämne.
Av dessa stubbar så tillverkade man trätjära förr i tiden, min farfarsfar hade så många tjärdalar att han fick namnet tjärukungen.
Stubben måste vara av tall, och det finns inte tjäruved i söder, bara på vissa ställen i landet, i huvudsak i norr.
Här hugger mannen den i bitar, jag kan också det men är lite klenare så han får göra det, han har ju växt upp i skogen i stort sett när han var barn, bott ute sen liten, sovit under bar himmel, huggit sin egen ved. Så han vet exakt var man sätter yxan för att den ska splitta upp, den är mycket tjurigare än vanlig ved, för det är liksom en del av den övre roten.
Det är helt otroligt vad den brinner om man får tag i rätt stubbe, den tar eld i regn och i snö och is, den doftar gott av kära, jag älskar tjärugadd, och brukar plocka med mig hem.
så nu vet ni vad jag menade med tjärugadd.
Kram Igen.

22 kommentarer:

Fågel Blå sa...

Hejsan!
Vilken fin musik du har här på bloggen!
Så gulligt!!!!!!
Vilken ida att ta in en gren till katterna!
Du är så påhittig!
Vilken gullig matte dom har!
Underbart fin med mossa!
Hoppas du får en fin Helg!
Kram Kathrine

Katta sa...

Mossa fryser jag alltid in, det är ett måste om man bor i stan som jag. Ha ha vad komiskt med upprördheten, klart att det är skillnad bor man på landet och kan släppa ut katten så är väl det bäst men bor man i en stor stad med mycket trafik och ibland elaka människor då blir det ju en helt annan sak. Trädet därinne är ju perfekt för dina katter nu och dekorativt med.Ha en bra helg, kram Katta

Mitt Måleri sa...

Har kikat hos dig förut men tror inte jag lämnat nån kommentar nu kände jag att de va dags =) så vackert arrangemang du har gjort och att frysa mossa... att man inte tänkt på de förut =)önskar dig en skön helg
kram pia

annika sa...

Bra idé med mossan...att frysa in. Jag hade den kvar i en korg på altanen och den korgen blev möglig.
I förra inlägget skrev du att ni eldade med kärugadd...helt nytt för mig...vad är det? Sen gillar jag din egengjorda kåsa.
Kram
annika

Hanna sa...

Ha en bra helg.
Kram
Hanna

Himmelriket sa...

Jag håller med Fågel Blå. så ljuvlig musik....man går in nästan bara för att få höra den, men åxå för att se dina vackra bilder.
Tack!

Märta sa...

Kul att få veta lite om tjärugadd. Vilka härliga höstbilder du visar i förra inlägget.
Hoppas att ni får några fina höstdagar, låter inget vidare på väderleksrapporten. De har ju börjat prata snö, här har vi haft dagar med 18-20 grader varmt.
Kram! Märta

Margareta sa...

Musiken är så vacker!
Sen var det roligt att se att någon mer tar in av skogens grönska även om den har varit och vänt i frysen.
Lyckans dina katter som har ett eget träd inomhus.
Här hemma använder vi också något som vi kallar "tjä".Jag vet inte om det är bara ett dialektord.Iallafall så är det vedträn som vi spingar till tunna flisor och har att tända med.Det är ju också mycket tjärämne i dessa.

Här på gården bor jag och mina 2 systrar. Vi hjälps åt med det mesta.Var och en är bra på sina saker.Sen får man ta hjälp av grannar och andra när det krävs.
Så bor ju Signe golden här också ,och Sigge och Sven som är våra bondkatter.

Ha en riktigt bra helg!
Kram Margareta

Himmelriket sa...

Hi hi, nu fick jag lyssna på den fina sången innan jag går å lägger mej ;)
Jag har köpt plastgrunkorna på blomsteraffären.De är gamla.
Leta på google annars...vet bara inte vad det heter...
kanske någon bloggvän vet?
Kram

EVA AGNES sa...

Hej kära Zara!
Åhh så länge sedan det var. Vad glad jag blev. Och så skriver du så härligt och roligt att jag måste skratta.
Men inte bara det, du har såååå vackra bilder på "oplanerade" dekorationer.
Nu ska jag ta enn titt på sonens kors.
Kramar och fin helg med katterna.
Eva Agnes

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Bra att du visade, är något liknande det vi kallar töre. Det använder jag när jag tänder brasor, tar sig direkt. Så fint du gjort till katterna, dom gillar ju och klättra och busa. Här får alla katter gå fritt ute, ibland kommer grannarnas katter på besök. En del känner sig som hemma och kommer in och hälsar andra är mer skygga. Men ute det är dom, din Göteborgskontakt bodde nog mitt i stan då blir det skillnad. Mossa har jag börjat plocka, har hittat en sort som är mörkt rosa-röd.
Ha en fin helg
Varm kram
AnnaMaria

Soltorp sa...

Hej Zara och tack för kommentar hos mig, (klart det var till mig dom gjorde tummen upp):) hehehe, ja du katter, för mig har alltid katten varit en utekatt, jag har växt upp med katter och dom har alltid fått gått ut och in som dom vill, det är klart bor man i staden så går det kanske inte men det är emot kattens natur att vara instängd, samma sak med hunden som måste ut ofta och mycket per dag. Ja så olika det kan vara, jag har funderat mycket på det, när jag har varit utomlands så springer ofta hundarna lösa, som katterna gör här, och så kommer jag hem och då går vi runt med hundarna i koppel, jag tycker det känns lite knepigt, men här är det på ett annat sätt, vi köper ju våra djur och i en del länder så bor plöstligt hunden i deras hem... i Venezuela levde hundarna på stränderna och åt krabbor mm dom hade egna revir och sprang och lekte och busade och ibland var det slagsmål, restaurangerna gav dom mat som blev över, återvinning....ja visst är det olika. Ha en bra lördag kram Vivi

Skogslyckan sa...

Måste säga att ditt oplanerade stilleben med frusen mossa blev väldigt vackert... Kul att veta lite mer om tjärugadd. Dina katter har en underbar matte som skämmer bort dem, och det skall man göra med sina djur. Din lampa hänger så fint och när jag ser den så tänker jag på din händelserika resa för att hämta den...och ler...
Njut av helgen du sköna människa!
Kram Pia

becca sa...

Tack för tipset med tomaterna, jag får nog börja tidigare nästa vår.
Ja tänk så olika det är, här hos oss springer grannarnas katter runt och dom trivs i vår gamla lada, mysigt för dom att kunna röra sig fritt.

Ha en bra helg, kram Rebecca.

Vit som snö sa...

Hej Zara. Tack för gullig kommentar! Om du visste...jag är en riktig nej-sägare numera;) O här har laddats batterier så jag ska klara kalla tiden med glans:)
Vilka gosiga småkissar ni har fått! Såå smart att ge dom ett klätterträd inne!!! O smart med frysning av mossa! Det har jag aldrig haft en tanke på! Fint arrangemang blev det också.
Ha det gott! Kram Cilla

Snäckskalsdalen. sa...

Så fint du dekorerat, jag älskar mossor och lavar, det är så naturligt och fint och som du gör, inte stylar till det för mycket, det tycker jag är finast. Pärlorna till var underbara.

Det där med innekatter eller utekatter är konstigt.

Våra katter har alltid varit utekatter vilket var ett problem när vi bodde i storstan, där hade en del grannar ont av att katterna gick ute.....det var ju lyckliga katter!

Sen när vi flyttade hit ut till landet så är det självklart att katter ska vara ute.....

Många är skrämda av kattlort och att barn skall få det i sig i sandlådor osv, det är väl den där trygghetsnarkomanin som härjar lite här och där.

Ser gärna lite bilder på katterna snart igen, dom är så absolut förtjusande!

Att göra tändved/tjärudd (har redan glömt vad det heter) var intressant att läsa om.

När du berättar om din man som sovit under bar himmel blir jag så avundsjuk på honom....jag har det där skogsmulleblodet i mig och hade så gärna velat vara ett riktigt naturbarn som vet hur man tar till vara naturens gåvor!

Agneta kram

Monica sa...

Vet du, Zara, jag skulle önska, att alla katter fick ha det som era i norr, att få gå fritt och jaga, som är deras natur...
Tack för att du förklarade tjärugagg, jag som trodde att det var norrländska för växten Käringtand (Gadd= tand...), ha, ha!
Många kramar, Monica

Viola sa...

Hallå Zara, härligt att få höra av dig, det var ju ett tag sedan sist...vilken idé...kattungarna måste ara överlyckliga att få bo hos en sådan kreativ matte..och självklart ska en katt få vistas utomhus...det är väl det som man önskar att alla kissar ska få göra, jag har ju min arvekatt här på gården som adopterat mig till ny matte...hon har ju levt här i 11 år och bara flyttat till huset bredvid...men detta köper hon inte...det är på Bossgård hon vill vara...:0) hoppas helgen varit skön,

stora kramen VIOLA

heavenandearth sa...

Hej goaste Zara!
Vad roligt att du vill vara med i min utlottning!
Lycka till!!!

Texten på brädan har jag skrivit i Word, sen printat ut den o överfört den på brädan.. Sen tar jag färg o pensel o textar/målar tills jag e nöjd!

Du e välan världens bästa matte som tar in ett träd till kissungarna!! Förstår vad häftigt att va kisse hos dig!!

Såå, nu vet vi vad tjärugadd e för nåt! Alltid intressant att lära sig nåt nytt!

Hoppas helgen varit bra o att veckan blir ännu bättre!
Stora Kramen!
Iréne

Vita små hjärtan sa...

Hej Zara!
Tack då fick man den kunskapen då, hade ingen aning....
Vilken smart idé och fixa ett inomhusträd till de små söta...
Å din dekoration var jättefin, med pärlorna till....
Ha en fin kväll.
Kram Agnetha

kullervilla sa...

Hej...
Vilket härligt stilleben du har gjort, mossa från frysen :=)) vilken ide.
Dina katter är lyckliga de som hamnat hos er, tror inte det är många som tar in träd...
Vi har två katter och de går ut och in under dagen. Men vi bor ju där det inte är så mycket trafik. Men har läst när det säljs raskatter att uppfödarna bara vill sälja innekatter, tycker om det finns möjlighet så har katten det bäst om den får vara både ute och inne...
Kramiz//kullervilla

Vitt hus med svarta knutar sa...

Halloj!

Tänk vad mycker jag får lära mig när jag kikar in hos dig, tjärugadd. Vi brukar nog faktiskt säga att det är bra om man får tag på en tjärtall när man ska göra upp en brasa. Jag har varit scout på hajk och även vandrat en del på Sörmlandsleden, då behövs det ibland bra grejer för att få igång brasan om det är kallt.

Så kul dina kattungar har. Tänk att få ha ett eget klätterträd inomhus. Ni får nog passa julgranen i år=) Vi har ju haft katter i många år och några julgranskulor brukar stryka med. Men värst var det nog det året vi fick binda fast julgranen i en spik på väggen för att den inte skulle välta pga klättrande katter.

Bor man på landet är det ju fint om katterna kan få vara ute. I stan skulle jag nog vara mer vaksam pga bilar, oaktsamma människor (tyvärr).

Vad fint ditt arrangemang med mossan, pärlorna och allt annat blev. Jag gillar zinkfatet som du pyntat på. Fryst mossa, det var ju en klipsk idé.

Ha det så gott!
Kramen,
Regina