fredag 18 december 2009

Min jul är röd.
Min jul är röd och vit, men fortfarande inte färdig, med julförberedelser.
En bild med skakningsorkärpa, den gillar jag, man kan skymta en vävstol där inne.


Mattrasor i en kartong, vackert.


Nästan alla de här trasorna fanns kvar i magasinet efter min farmors död.
Hon har varit död i mer är 30 år
Sen hittade jag dem, och de är hur fina som helst, man kan se att farmor klippt från gamla kläder, gardiner och sen ser man hur hon nystade dem, jag minns hur det blev när hennes vana händer gjorde nystan, de såg jag så många gånger, det blev som ett hål av fingret, i mitten på nystanet.
En märklig känsla att nu väva med det hon höll i sina händer för så länge sedan.
Trasan närmast som är blå, det tyget hade farmor en lagårdsrock av, kanske det här var en liten rest?
Eller kanske just den rocken.
Lagårdsrocken,har jag minnen av, när hon hade den på sig.
En märklig känsla infinner sig när jag ser just den trasan, så många minnen, hon älskade korna, hon mjölkade för hand så att skummet yrde i hinken, hon lutade huvudet mot kon, och kon liksom bara släppte mjölken ifrån sig.
Jag tror att både hon och kon mådde bra.
Hon sa att det bästa hon visste var att få mjölka för då vilade hon.


Här står nu vävstolen som generationers kvinnor vävt på ända sedan början av
18-talet, jag har hittat vävskedar som hör till den som är så gamla.
Många gånger har jag undrat hur de levde sina liv, de som satt där före mig, så knyts dåtid samman med nutid, i datorns tidevarv, så viskar de som gått före till mig.
Gammalt och nytt blandas, inom mig och utanför mig, jag går ett trappsteg upp och där ser man detta, helt oklart, vi hann inte före jul.
Vi skulle bygga en vägg av fönster, gamla fönster.
I mitt sovrum sitter nallen kvar under de lysande prismorna, nallen köptes till han som är 17 år nu, så går tiden vidare.
Som en rök är ett människoliv, står det i Guds ord, den blossar upp och snart är det förbi, den kan låta dystert, men jag tycker inte det, utan vi bör påminnas om vad som är viktigast i livet, och att julen är en kristen högtid.
generationer kommer och går, och Guds ord består.
Gud är kärlek står det, och kärleken bär vi inom oss, kärleken är det där som värmer, som gör tillvaron värdefull.
Ta hand om er, och varandra.
Älska varandra.
Kram Zara

12 kommentarer:

Vit som snö sa...

Min jul är vit!!! Oväntat?
Och inte så överdådig som den brukar vara... Jobbar mycket och har brist på ork känner jag. Vill hinna njuta också!
Och det ska jag hinna göra i helgen!
Ha det gott! Kram Cilla

Birgitta sa...

Hej goa Zara!
Vad min jul är vet jag inte
riktigt. Lite blandat tror jag. Är inte alls klar med det som ska göras. Har inte haft rätta orken. Men som tur är så har jag inte ont i ryggen nu. Vad härligt att få sitta vid den gamla fina vävstolen och väva mattor av din farmors fina nystan. Det är många som inte har en aning om varför vi firar julen, så det är bra att du ger oss en liten påminnelse av det.
Önskar dej en skön 4-e adventshelg.
Många kramar till dej.
Birgitta

Trottinglady - Cajsas Rum sa...

Röd jul, fint! Jag har rödrutiga gardiner i köket och tomtar i vråna. Röda pumlor i granen, mycket vanligt.....vad jag förstår. Julen är annars rätt vit och silvrig, ja man vet aldrig hur man gör den. Det är skönt. Har tittat på Ernst och fått en del idér och ser att en del saker gör man redan, ja du vet sånt som vi bloggare har koll på.
Hälsningar till dig och en önskan om en skön 4:e advent!

Carin

Monica sa...

Kära vän!
Såå fint, jag blir nästan tårögd!
Så fint du beskriver din farmors liv med vävning och mjölkning av korna, kvinnors lott... Underbart att "väva in minnen" med matt-trasor från hennes tid! Tänk att du väver också!!! Kan du allt?
Julkramar, Monica

Drömmen om Villa Grönskog sa...

Hej Zara.
Här är det också mycket rött,men också vitt:)
Så vackert du skriver om din farmor,och vilken klenod,den gamla vävstolen.Tänk om den kunde berätta...
Älskar denna juletiden,det är så mycket mysigt runtomkring,men det vikigtaste av allt,budskapet om försoning.Det är stort.
Ha en härlig fjärde advent
Kram Anette

Soltorp sa...

Så fina bilder! Ha en fin jul kram Vivi

Trottinglady - Cajsas Rum sa...

Ja, samma som i G-byn + kommunikation- administration- och handelskurser. Levt i datasal 80% av mitt verksamma liv. Märks i nacken nu, yr i halskotpelaren av och till och inte blir det bättre nu när jag nästan bor vid datorn, kan inte låta bli.....
Ja, alla elever har kryddat tillvaron i olika former och därför kul med bloggandet och facebook, otvunget när man själv vill men ibland kan ju bloggandet bli ett måste som man måste försöka dra ner på.
Varm kram till dig också
Carin

Gunilla sa...

Vad fint du beskriver din Farmors liv ock leverne.
Och alla minnen du väver in i dina vävar.Fantastiskt fint.
Jag har vävt en matta där jag vet vilka kläder jag klippt trasor av och när jag hade dem,när jag väntade mina barn det är mammakläder och lite andra , det är verkligen så att jag ser mitt liv passera i den mattan.
Jag har min mammas vävstol som jag väver i nu. Hon är borta sedan länge.

Ha det riktigt gott
TREVLIG JUL

Gunilla

Lotta-livets väv sa...

Så fint du skriver och så fint du väver. Jag ser de små vita "slravtjällen" som du väver in i din matta. Det är någoy visst med att väva av trasor från gamla kläder och för dig blir det naturligtvis ännu mer speciellt, n'r det är din farmors gamla trasor du använder. Att mjölka var att vila sa din farmor. Ja, kanske var det enda stunden då hon kunde sitta ner och vara stilla. Jag gilla att stryka, det är också en stund för meditation för mig.
Min jul......ja, den är inte pyntad än. Vi pyntar inte förrän den 23, fast numera brukar jag tjuvstarta någon dag innan för att jag inte ska behöva slita till tre-fyra. Vi har våra gamla vanliga attiraljer....inga modenycker i vårt hem. Var sak har sin givna plats...annars blir det inte jul....*ler*
Ja, AnnaMaria är en turtjej utan dess like. Jag tror bestämt att hon vinner alla tävlingar hon deltar i! Men hon är en värdig vinnare. Hon har alltid tid för eyy gulligt ord. Birgitta! Vad roligt att hon vann....och du vann ju hos henne....det har jag också gjort, en vacker brödduk! Birgitta är också en värdig vinnare, hon har också tid att ge gulliga kommentarer......precis som du gilliga Zara!
Ja, julen är en högtid av glädje. Ikväll ska jag till kyrkan och lyssna på körens julkonsert. Det är ett skönt sätt att stilla sig lite.
Idag ska jag fixa en Västerbottens paté. Låter jättegott. Vi har ju dubbla julbord hos oss. Ett vegetraiskt och ett "köttigt"....så mycket mat lagar jag! *ler*
Kramar
/LOtta

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Hej Zara. Här är julen också vit och röd, vi har allt lite rött bland allt det vita. Jag gillar dina gardiner, det är något magiskt över sättet du draperat på. Ser att du väver en väldigt fin matta, extra fin när det är gamla trasor efter farmor. Den mattan blir ett kärt minne.
Ha det gott Zara-vännen snart är det jul.
Goa kramen
AnnaMaria

becca sa...

Hejsan,
Kul med vävstol, jag önska jag kunde väva, min mormor började vava gardiner till mig 6 längder skulle jag få, men tyvärr hann hon inte långt innan hon gick bort, så nu sitter mina gardiner eller det som skulle bli gardiner i en vävstol i min mormorskällare, ca 90 mil bort, tråkigt! Men det är över ett år sedan hon gick bort nu.

Min jul är Vit nu förtiden, den har alltid varit röd förut men jag har ändrat mig.

Ha en bra kväll, kram Rebecca.

märta sa...

Min jul är nog både röd och vit, jag har en heldel gammalt julpynt från tidigare generationer.
Du delar med dig av så fina tankar. Julens budskap försöker vi föra vidare till barn o barnbarn. Vill att det ska vara en helg i glädjens tecken och att vi ska minnas varför vi firar jul.
Jag önskar dig en fridfull och kärleksfull julhelg!
Kram! Märta