onsdag 5 oktober 2011

Renovering av taket del 2.

Tillbaka till restaureringen.
Här är en bild före taket rasade in, där pilen visar så ser man att taket sjunkit ner.
Men taket kom upp igen.

När taket väl var uppe, så började nedtvättning av den gamla limfärgen, här är nästan hela taket tvättat.
Alla som har tvättat ner limfärg vet hur kladdigt allting blir, och allt förvandlas till en vitgrå smet, man måste ha ögon skydd, handskar och huvudbonad. Dessutom inplastade väggar samt golv..
Här visar jag hur limfärgen såg ut, även så fanns det sot på en bräda, och jag tillverkade tre nya brädor, eftersom muren flyttats en gång för installation av järnspisen som nu är där.och där var bara några ohyvlade brädor, eftersom det suttit ett papptak, som jag rev ner, eftersom originaltaket var så vackert.
Här håller jag på att fundera på en förstärkning av taket underifrån. Jag vill att taket ska hålla nu.
Till slut så beslutar jag mig för att skruva upp en bräda runt om hela köket under den bärande taklisten, som extra försiktighetsåtgärd.
Brädorna i den här änden av taket vilar på en gammal grov taklist, som visserligen sitter bra, med grov handsmidd spik, men nu blev det ännu säkrare, samtidigt som jag kan använda brädan som en dekoration, tänker jag mig.
På detta viset gör jag.
Sen hade jag dit vår jättetrevliga kille, från en grannby som hyvlar vad man vill på beställning.
Så kom vi fram till vad för slags list där skulle sitta i taket, han hyvlade en extra bred täckande list, till taklist. Sen tillverkade han en anpassad geringslåda i trä till dem.
Denna sommaren har jag bland annat satt upp listen, vilket jag lovar var knepigt.
Takstockarna går ner lägre än själva taket vilket gör att de gamla listerna satt mellan, så nu blev det huvudbry, dessutom fanns ingenting som kunde kallas rakt i huset.
Så därför var jag tvungen att sätta en list ovanför taklisten som jag hyvlade och passade in för att det inte skulle bildas ett hål  mot själva taket.
Men jag gillad det inte, så jag beslöt mig för att sätta listerna  mellan stockarna i stället och göra någon slags dekoration mellan, svårt att förstå, men jag ska visa.
Ner med alltihop igen, och börja om från början., det är nu jag ritar dekorationer på ett papper, och nu måste jag lära mig svarva också.
Envis som jag är så lär jag mig i alla fall så pass så jag fixar det.
Så här blev det som jag svarvade.
Nu ska ni få se hur hela dekoratione blev.
När jag svarvat så kapade jag knopparna på mitten, sen infogade jag dem i en dekoration som jag gjort, för hand men handverktyg förstås.
Och till slut satte jag upp dem, så här.
Svårt att visa på bild. Här kommer en dekoration i närbild.
Så satte jag  ytterligare en dekorationslist under den plankan, så här, som jag förstärkte taket med, på så vis så kommer allting att förefalla som en ren dekoration i slutänden.
Vet inte om det är en bra eller dålig ide, men lite piff i huset kanske.
Då är det dags för en så kallad spärrgrund, eftersom taket varit limfärgsmålat. Samt kvistlackning på färskträet.(Putsen har jag knackat ner tidigare från muren, eftersom den var på väg att släppa)

Jag tänkte limfärga det igen, men efter så otroligt mycket funderingar så fegade jag ut, på grund av att huset står kallt, och jag tänkte om det blir mycket fukt eller läckage, då vill inte ägarna limfärgsmåla taket, till slut så måste man inse att man är lite för extrem, vad det gäller byggnadsvård.
Så jag beställde färg från Gysinge.
Där säljer de matt vit linoljeförg, och en fin grund hade jag nu.
 Där står färgen, oj så spännande, få se nu om färgen verkligen liknar limfärg som de skrev och om den är så bra, det är som lilla julafton.
 Jag vispar färgen med en speciell färgvisp
Det ser lovande ut.
Och den är så fin som de säger. Den droppar väldigt lite konstigt nog, och täcker skönt bra. I love it!!
Så ser det ut just nu, just nu målar jag innertaket. Vi har tillfällig värme i huset.
Så här ser den nya färgen ut, vet inte ännu om jag måste måla tre varv, det här är varv nr två,
spärrgrunden nr 1.
Just nu så försöker jag hinna det här före vintern, men att stå på stege och måla tak, med nacken uppåt, är inte så skönt, och den måste strykas med pensel, det ska färg i alla spår och så ska färgen nötas in i träet, så det tar tid, men får ta det lugnt, lite eftersom.
Sen får ni som orkar se hur det blir när det är klart.
Ha nu en underbar höst mina vänner.
Kram Zara
Skicka en kommentar